maanantai 29. elokuuta 2011

Artisokka-vuohenjuustopasta

Loppukesän auringonsäteet hellivät illallista.

Mökötysruokaa ei voi tehdä, kun saa ajella ihanalla keltaisella jopolla kauppaan. Tulee vain niin kertakaikkisen hyvälle tuulelle jo matkalla, että ei edes kaupassa palosireeneinä huutavat alle metrin mittaiset kansalaiset, eivätkä heidän väsyneet vanhempansa tiuskimassa rakkauden hedelmilleen, jaksa ärsyttää. Suolaliemeen säilötyt artisokansydämet pysäyttivät säilykehyllyllä. Muistan joskus syöneeni jossain ravintolassa tomaattipastaa, johon oli upotettu myös artisokkaa. Ei ollut pahaa se, joten nappasin säilykepurkin ihan vain kokeilunhalun vuoksi.


Artisokka-vuohenjuustopasta

2 kpl kokonaisia valkosipulinkynsiä
10 cm pätkä purjoa
Aurinkokuivattuja tomaatteja
500 g (1 tölkki) paseraattua tomaattia
Vuohenmaitotuorejuustoa (Chavroux)
Suolaa, Pippuria
Pinjansiemeniä tarjoiluun

Aloita päällimäiseksi tulevasta, eli paahda pinjansiemenet kuivalla kuumalla pannulla ja kun siemenet ovat ottaneet hienokseltaan väriä pintaan, kippaa ne pannulta pois toiseen astiaan odottamaan vuoroaan. Hienonna valkosipuli ja purjo, kuullota niitä ihan pieni hetki lämpimässä öljyssä. Varo etteivät pala mustiksi, tulee kitkerää kastiketta muuten. Lisää pilkotut aurinkokuivatut tomaatit pannulle, samoin valutetut ja halkaistut artisokansydämet. Anna ainesten tutustua toisiinsa muutaman minuutin ajan välillä hämmentäen. Lisää paseerattu tomaatti ja vuohenjuustoa noin puolisen purkkia (150g purkki). Jauha sekaan myllystä mustapippuria ja suolaa. Huomioi että juustossa on suolaa, joten vähempi määrä myllystä riittää.
Tarjoa seuraksi pastaa ja valkosipulipatonkia. 

Tomaattisen kastikkeen tekeminen on ärsyttävää, aina roiskuu pitkin seiniä punaisia pisaroita, vaikka kuinka yrittäisi optimoida levyn kuumuuden ja pitää kannen päällä. Välillä on kuitenkin hämmennettävä ja silloin nuo pahanilkiset tomaattipisarat pääsevät karkaamaan pitkin hellaa ja seiniä! Mutta se on hinta joka on maksettava maukkaasta pastakastikkeesta, joten Chifonet kauniiseen käteen ja siivoamaan. (Jos joku keksii, miten tämä roiskuminen on vältettävissä muuten, kuin lopettamalla pastansyönti ja siirtymällä karppaajaksi, saa kertoa...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti