maanantai 15. elokuuta 2011

Chilisuklaa kääretorttu

Chilin ja suklaan yhdistäminen leivontaan tuli ideana joskus vuosi ehkä puolitoista sitten. Sen kummemmin Internetistä katsomatta aloin miettiä miten chilisuklaan toteuttaisi. Tänään sitten kurkin miten muut sen tekevät, mutta emme tee niin kuin muut, vaikka sekin tuntui järkevältä ja helpommalta tavalta.

Oma ideani lähti siitä, että kapsaisiini, tuo chilin kemiallinen yhdiste, joka polttaa nisäkkään suussa, on rasvaliukoinen. Otetaan siis jotain rasvaista ja liotetaan tuoretta chiliä siinä. Peruskoulun kemian tunneilta muistetaan myös, että aineet liukenee paremmin toisiinsa kun niitä lämmittää.

Eli kattilaan desi kermaa, ruokalusikallinen voita (koska kerma ei kuitenkaan ole tarpeeksi rasvaista) ja tuoreita chilejä pilkottuna siemenineen kaikkineen. Tällä kertaa chiliksi valikoitui suomalaisen Fataliin marketteihin tuoma Naga Morich. Laitetaan kattila liedelle pienelle lämmölle ja sekoitellaan sillon tällön kunnes seoksesta alkaa nousta hedelmäinen chilin tuoksu. Höyryjä ei muuten kannata hengitellä liikaa tai päästää silmiin. Voi vähän poltella. Kun kermaa on lämmittänyt ja sekoitellut tarpeeksi siivilöidään hedelmäliha pois.

Hedelmälihan voi survoa sauvasekoittimella kaakaojauheen ja maidon tai kerman kanssa tasaiseksi liemeksi, jota voi lisätä kääretorttupohjaan ruokalusikallisen tai pari antamaan myös pohjaan pikkuisen potkua.

Kääretortun täyte:

 Levy (200 g) taloussuklaata
 2 dl kuohukermaa
 1 prk (250 g) Mascarpone tuorejuustoa
 1 dl chilikermaa (kts. teksti yllä)

Sulatetaan suklaa ja sekoitetaan siihen chilikerma. Annetaan jäähtyä. Vaahdotetaan kerma, sekoitetaan siihen suklaa ja mascarpone. Kaadetaan täyte jäähdytetylle kääretorttupohjalle ja kääritään. Annetaan tortun maustua jääkaapissa yön yli.

Kääretorttupohja (lähde: gluteeniton kääretorttupohja):

 4 kananmunaa
 1.5 dl sokeria
 1.5 dl perunajauhoja
 1 tl leivinjauhetta
 2 rkl kaakaojauhetta

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut perunajauhot ja leivinjauhe. Levitä uunipellille ja paista 225 asteessa noin 8-10 min.

2 kommenttia:

  1. Maukasta oli. Ja tulisuuskin oli kohillaan. :)

    VastaaPoista
  2. Hyvää ja _tulista_. Ei aloittelijoille tai sydänvaivoista kärsiville ;)

    VastaaPoista