maanantai 7. maaliskuuta 2011

Chili con carne

Chili con carnesta, tuttavallisemmin chilistä, on tullut yksi suosikki meidän ja kaveripiirin keskuudessa. Helppo ja nopea valmistaa, eikä pistä ollenkaan pahaksi, jos joutuu muhimaan padassa pienellä lämmöllä pidempäänkin. Maistuu sellaisenaan tai tortillakuoren välissä. Ehkä "dippinä" nacholastuille? Valmistuksen voi tehdä isossa kasarissa, wokkipannussa tai padassa ja kypsyttelyn liedellä tai uunissa.

Valmistus lähtee siitä, että otetaan nyrkin kokoinen sipuli tai muutama pienempi ja silputaan ne pieneksi. Valkosipulia maun mukaan, itse laitan mieluumin enemmän kuin vähemmän. Pieneksi silpuksi nekin. Öljyä pannulle tai pataan, sipulit ja valkosipulit perään ja kuullotellaan hetki. Lämmön ei tarvitse olla kova. Öljyn ja valkosipulin yhteistuoksusta kannattaa nauttia tässä välissä. Kun sipulit ovat aikansa paistuneet heitetään liha sekaan sipuleiden kaveriksi ja lämpöä kannattaa lisätä lihan ruskistamiseksi.

Lihan ruskistamisen jälkeen lisätään suolaa, pippuria, jeeraa ja paprikajauhetta ja hämmennellään mausteet lihan sekaan. Lämpöä pienemmäksi ja paseerattu tomaatti sekä kidney pavut sekaan. Tässä vaiheessa on myös hyvä lisätä habaneroa tai muuta chiliä mukaan. Habanerosta tuppaa tulemaan ainakin omaan makuun sopivan tulista ruokaa, mutta ensikertalaiselle marketin "punainen chili" on varmasti hyvä aloitus. Chilin kanssa kannattaa toimia varovasti. Mieluumin liian vähän kuin liikaa.

Kun ainekset ovat padassa tai pannussa niin annetaan ruoan hautua kunnes on tarpeeksi nälkä. Vaikkapa tunti kannella peitettynä liedellä tai uunissa 150 astetta. Kannattaa hämmentää pohjaa myöten säännöllisesti. Jos tuntuu turhan vetiseltä niin jättää kannen pois ja antaa turhan nesteen haihtua.

Chiliin voi tuoda mukavaa vaihtelua hyvinkin helposti ja monipuolisesti. Esimerkiksi kannattaa kokeilla lisätä tummaa olutta desi tai pari (ja vähemmän paseerattua tomaattia), punaviiniä tai wiskiä; tai pari riviä tummaa suklaata (maistuu voimakkaasti ja makeasti, joten maistele ja lisää), pekonia (pieneksi silpuksi ja paistaa lihan kanssa) tai vaikka porkkanaa.

Jogurtilla, creme fraichella tai smetanalla voi tuoda pehmeyttä ja vaaleampaa väriä ruokaan. Maitopohjaiset tuotteet sekoitetaan haudutuksen lopussa chilin sekaan tai tarjoillaan lisukkeena chilin päälle. Tarvittaessa pavut voi jättää pois ja korvata vaikka lihalla.

Chilin tarpeet:
400g naudan jauhelihaa tai naudan paistia suikaleina
400g paseerattua tomaattia
400g kidney papuja
yksi iso sipuli tai muutama pienempi
4 tai useampi valkosipulin kynsi oman maun mukaan
1 tai useampi habaneroa tai muu chili oman maun mukaan
mausteeksi jeeraa, mustapippuria, suolaa, paprikajauhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti