lauantai 12. maaliskuuta 2011

Lauantai-illan nopea piirakka

Tässä vaiheessa lienee kerrottava, että olen kokkauksen suhteen melko soveltava. Otetaan mitä kaapissa on, tehdään ja maistellaan. Joskus tämä tapa kokata improvisoiden palkitsee, mutta joskus menee myös hiukan syteen... Päivällä pakastimen kaivelun yhteydessä rekisteröi pienet aivoni pakastelokeron pohjalta viime kesäisiä raparpereja pussillisen. Kun illalla iski tylsyys ja teki mieli jotain nopeaa ja helppoa, tuli mieleen pyöräyttää pieni piiras teen kanssa nautittavaksi.

Perusmurotaikina sai seurakseen kesän makuja pakkasesta, raparperia ja mansikkaa, sekä eksoottista tujausta hedelmähyllyn uumenista: limeä!

Pohjaan

150 g voita
1 dl sokeria
1 kpl kananmunia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl turkkilaista jukurttia

Täytteeksi

250 g raparperia
250 g mansikoita
1 limen kuorta raastettuna
1/2 limen mehu puristettuna
4 rkl perunajauhoja
250 g rahkaa
0,5 dl sokeria

Valmistetaan perusmurotaikina vatkaamalla sokeri ja rasva vaahdoksi, lisätään kananmuna ja vatkataan tarmokkaasti sekaisin. Lisätään jauhot ja leivinjauhe toisiinsa sekoitettuna ja muovataan tasaiseksi massaksi. Tässä vaiheessa voi lisätä jukurtin jos sitä sattuu kaapista löytymään, ei kuitenkaan pakollinen aines, hyvin pärjää ilmankin. Itse halusin vajentaa partaäijjä-ämpäriä hiukan ja muutaman ruokalusikallisen lisäsin taikinaan. Painellaan taikina piirakkavuokaan kylmällä vedellä kostutetuilla käsillä.

Täytteen valmistin sulattamalla raparpereja ja mansikoita sulatusteholla mikrossa niin, että jäätyneet marjat irtosivat toisistaan. Lisäsin pestynä raastetun limen kuorta marjojen sekaan, sekä puolikkaasta limestä puristetun mehun. Seos näytti hiukan liian vetelältä tässä vaiheessa, joten vanha kikka lisätä perunajauhoja pakastettujen marjojen sekaan tuli tarpeeseen. Väkevien marjojen ja limen vastavoimaksi laitoin puoli desiä sokeria. Jos tykkää irvistellä syödessä, voi sokerin ihan hyvin jättää poiskin. Alkuperäinen ajatus oli tehdä jonkinmoinen murutaikina täytteen päälle kaurahiutaleista, mutta kun jääkapissa oli rahkaa niin se sai toimia täytteessä mehevöittäjänä ja niin hulahti purkillinen proteiiniherkkua marjojen sekaan.

Täyte pohjan päälle ja uuniin koko komeus. 200 astetta ja 25 minuuttia osoittautui ihan hyväksi ajaksi. Hiukan reunat tummuivat, mutta täyte hyytyi ja pohja paistui hyvin. Teapigsin Rooibos Creme caramel tea:n kanssa nautittuna lauantai-illan pikapiirakka maistui. Lime antoi oman mielenkiintoisen lisän raparperille ja mansikalle. Rahka teki jäähtyessään pienen kuoren pintaan, pieni miinus siis rahkan käytöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti