lauantai 12. maaliskuuta 2011

Chilipataa pitkän kaavan mukaan


Mielessä on muhinut jo pari viikkoa ajatus tehdä "chiliä" pitkän kaavan mukaan, uunissa hauduttamalla. Tällaiset eväkset vaativat aikaa, joten luonnolliseksi kokkauspäiväksi sattui perjantai. Kaupasta haettu hiukan alle kilon pala naudan paistia pilkottiin runsaiksi kuutioiksi ja hyppäsi pataan sipuli, valkosipulin ja muutaman muun herkkuaineksen kanssa. Mausteeksi valikoitui juustokumina, paprikajauhe ja Santa Marian Piri-piri maustesekoitus ja tietenkin mustapippuria reilulla otteella. Suolaa ei laitettu ollenkaan, kun tuossa Piri-pirissä sitä on. Päälle kaadettiin puoli litraa tummaa olutta ja paseerattua tomaattia. Vanha perintöpata vuorattiin foliolla ja nakattiin uuniin sataan asteeseen yöksi.

Kun kuuden aikaan aamusella aukaisi makuuhuoneen oven, niin olipa mehevä tuoksu vastassa! Lähempi tarkastelu paljasti, että nestettä oli paljon, mutta olihan haudutusaikaakin vielä jäljellä. Lykkäsimme padan takaisin uuniin ja jatkoimme unia. Aamupäivästä noin yhdentoista aikaan todettiin että nestettä on vieläkin paljon ja sekoitettiin mukaan 200g punaisia linssejä ja koko komeus ilman kantta vielä uuniin. Haudutusajaksi tuli noin 13h, sitten alkoi maha jo kurnia niin paljon että syömään piti päästä. Sivussa nautittiin Naan-leipää jonka ohje oli Gordon Ramsayn kirjasta "The Great Escape". Herkkua oli!

Summittainen ohje kuuluu näin:

800g Naudanpaistia
3-6 valkosipulinkynttä (oman maun mukaan)
muutama pieni sipuli lohkottuna (meillä meni 3 kpl)
Pari porkkanaa, jos tykkää (laitettiin neljä pientä pussinpohjalta)
Tuoretta chiliä sen verran kuin arvelee kestävänsä (1 habanero oli oikein sopiva)
(Vampyrettä muutama ruokalusikallinen, jos sattuu kaapista löytymään)
1 tl Santa Maria Piri-piri maustesekoitusta
2 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
Mustapippuria myllystä reilusti
Puoli litraa tummaa olutta
450g paseerattua tomaattia
200g punaisia linssejä (lisättiin n. tunti ennen syöntiä)

Linssejä lukuunottamatta kaikki kamat pataan tms. muuhun uuninkestävään kannelliseen astiaan. Kannesta voi vuorata tiiviimmän alumiinifoliolla. Tuikataan uuni 100 asteeseen ja lykätään pata uuniin illalla. Mennään nukkumaan, nähdään unia maukkaasta ruoasta ja herätään sekoittamaan ja maistamaan jos jaksaa.
Noin tunti ennen arvioitua syömisaikaa lykätään linssit sekaan ja sekoitetaan ja takaisin uuniin koko komeus. Kun linssit turpoaa ja ruoka sakenee ja muut lisäkkeet ovat valmiit, niin ruoka lautaselle ja lautaselta ääntä kohti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti