sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Operaatio Catiska

Taloudessamme asuu kaksi kissaa, jotka tykkäävät oleskella ulkona. Nuoremmalla vaan on paha tapa pyrkiä optimaaliseen katselupisteeseen eli hypätä parvekkeen kaiteen päälle katselemaan maailman menoa. Olisi kiva antaa kissojen oleskella parvekkeella niin, ettei koko ajan tarvitsisi olla tekemisiä vahtimassa, joten Operaatio Catiskan missiona on rakentaa kissoille turvallinen ja viihtyisä parveke.

Catiska on siis kevyt, toivottavasti vähän huomiota herättävä, helposti asennettava ja pois otettava kissaystävällinen, -turvallinen ja -kestävä verkko parvekkeelle.

Kuvassa Catiskan yksi ruutu paikallaan:

Catiskan yksi ruutu paikoillaan

Rakentaminen lähti ehkä vähän turhan paljon tangentin suuntaan ja päätimme rakentaa puusta kehykset, johon sinkitty teräsverkko kiinnitettäisiin. Parvekkeellamme ei ole kuin kaksi suorakaiteen kokoista ruutua ja muut ruudut ovat hankalampia nelikulmioita outoine kulmineen, joten ruutujen tekeminen voi muuttua haastavammaksi tämän helpon suorakaiteen jälkeen.

Puuosat tehtiin 95x20mm mitallistetusta laudasta, joka halkaistiin sirkkelillä kahdeksi noin 40x20mm rimaksi. Rimat maalattiin yläpuolella kuvassa näkyvien metallipakkien väriseksi sävytetyllä maalilla kahteen kertaan. Sen jälkeen rimat oikean pituisiksi pätkiksi ja ruuvaten kiinni. Puuosat mitoitettiin niin, että sovitus parvekkeelle ei ole tiukka vaan joka puolelle jäisi vähintään noin sentin rako. Kissa ei sieltä läpi mahdu, mutta ilma kulkee ja kosteus pääsee toivottavasti haihtumaan pois.

Kuvassa nurkka verkon kanssa:

Catiskan nurkka yksityiskohtaisesti

Verkkona on rautakaupasta löytyvää sinkittyä jänisverkkoa, jonka silmäkoko on 19x19mm. Verkkoa hankkiessa kannattaa vähän kierrellä ja kysellä kun sitä tuntuu löytyvän eri kokoisina hyvinkin eri hintaan. Tämän verkon kanssa kävi niin, että isompi pinta-ala verkkoa (1.5x5m rulla, hintaa 20€) oli itseasiassa halvempaa kuin pienemmän pinta-alan (1x5m, hintaa 30€) kattava verkko. Koko parvekkeen verkko maksoi 40€ kun taas toisaalta hankittuna se olisi maksanut lähemmäs 150€.

Verkko kiinnitettiin puukehykseen niiteillä. Käytössä oli paineilmalla toimiva niittipyssy, jolla sai siististi ammuttua kuvassa näkyviä noin 2cm pitkiä kapeita niittejä verkkoa pitämään. Käsinkin varmasti onnistuisi ja pysyisi, mutta siitä ei lähde niin miehekäs ääni eikä tule oikeaa tekemisen fiilistä ;)

Kehys kiinnitettiin parvekkeen pylväisiin sopivan kokoisilla nippusiteillä.

Sisäpuolelta yhden ruudun kokoinen alue ennen ja jälkeen Catiskan:

Parvekeruutu ennen Catiskaa

Parvekeruutu Catiskan kanssa
Tätä kirjoittaessa operaatiosta on saatu valmiiksi yksi ruutu prototyypiksi testiajoon parvekkeelle ja todistamaan suunnittelun toimivaksi. Seuraavaksi pitäisi sitten rakentaa viisi muuta ruutua. Sopivia vapaita iltoja odotellessa.. Jatkoa tarinalle löytyy osasta kaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti