sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Ituhipin perunasalaatti

Vappuun kuuluu ehdottomasti perunasalaatti, joten kehittelin viikolla mielessäni tällaisen ohjeen. Ensimmäistä kertaa käytin kapriksia, olisi ehkä saanut laittaa enemmänkin, kun ujona tyttönä pudottelin aika vähän niitä sekaan salaattiin. Itujen käyttö raikasti mielestäni makua kivasti.  Ohjetta voi skaalata syöjien määrän mukaan, tästä annoksesta riittää noin neljälle keskinälkäiselle.




Keväinen perunasalaatti

600 g perunoita, eli noin 6 keskikokoista
n. 100g mungpavun ituja
1keskikokoinen keltasipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
suolakurkkua oman maun mukaan (meillä oli pieniä cocktailkurkkuja, niitä meni 7 kpl)
ruohosipulia
pieniä kapriksia

majoneesi:

1 kananmuna
2 dl öljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunaja-omenaviinietikkaa
1 tl sinappia
suolaa, pippuria ja muita mausteita kuten haluaa

1 prk kermaviiliä

Keitä perunat kuorineen suolatussa vedessä kypsiksi. Ota jäähtymään, kuori ja pilko mieleisen kokoisiksi palasiksi. Silppua sipulit, suolakurkku ja valkosipuli. Laita silputut ainekset kulhoon kera huuhdetujen itujen. Ripsauta pippuria kaveriksi.

Meillä kananmunat ja öljy säilytetään huoneenlämmössä, joten olosuhteet ovat oivalliset majoneesin tekemiseen, tärkeintä kun on että ne ovat samanlämpöisiä, ettei koko kastike juoksetu. Sauvasekoittimella on helpoin tehdä korkeassa kapeassa kulhossa kastikkeet. Laita kananmuna pohjinmaiseksi, päälle sinappia, sitruunamehua sekä etikka. Ropsauta pippuria, suolaa ja kenties valkosipulia päälle. Surauta pari kierrosta sauvasekoittimella ja ala lisäämään öljyä. Tässä vaiheessa on mukavaa jos on apukokki kaatamassa öljyä pikkuhiljaa ohuena nauhana sekaan, mutta yksinkin onnistuu. Kun majoneesi sakenee, tarkista maku, lisää kenties etikkaa ja/tai sitruunaa. Kun maut (mau!) ovat kohdallaan, niin lusikoi majoneesi kulhoon, missä salaatin muut ainetkset jo odottelevat, lukuunottamatta perunaa. Lisää kermaviiliä purkki ja sekoita koko komeus sekaisin. Kun perunat lisätään vasta viimeisenä ja sekoitetaan vain kevyesti nostelemalla, pysyvät perunanpalaset paremmin kasassa, eivätkä nuhjaannu.

Laita kulho jääkaappiin pariksi tunniksi maustumaan. Nauti kylmien Atrian kuorettomien nakkien ja samppanjan kanssa, hyvässä seurassa tietenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti